Selasa, 11 Jun 2013

ANUGERAHMU ILAHI         Pedih yang teramat sangat. Sedang leka aku menaip sebuah cerita dan ketika idea sedang mencurah-curah, aku terpaksa berhenti dari terus menulis. Arghh...tensionnya!

Ya Allah! Ujian apakah ini? Kenapa aku terus-terusan diuji olehmu? Tak layakkah untukku menikmati apa itu nikmat kejayaan? Andai ini takdirMu Ya Allah, aku hanya mampu pasrah.

        Aku berdoa disubuh yang kudus. Memang, selama ini aku tak pernah lagi merasa apa erti kejayaan. Apa saja yang aku cita-citakan, tak pernah tercapai. Ada saja halangan yang mendatang.

       Usai solat, aku lakukan tugas-tugas harian. Kadang-kadang membosankan, bila hari-hari terpaksa melakukan kerja yang sama berulangkali. Aku bukan dilahirkan sebagai insan yang kuat dan sabar. Aku selalu kalah dalam pencaturan hidup yang diatur oleh Yang Maha Esa. Air mata seringkali menemani hidupku ini. Kadang-kadang aku ingin beralah saja dengan kehìdupan, tapi aku masìh mampu memotivasikan diri sendiri.

         _Berbahagialah hati kerana Allah mengujimu bukan untuk menyakiti tapi Allah mengujimu untuk memberimu kehidupan yang lebih baik_

         _Tenanglah wahai jiwa. Doamu mungkin tak termakbul hari ini, tapi pasti akan termakbul suatu hari nanti. Siapa tahu, ketika itu kejayaan akan datang bergolek. Tunggulah saat itu tiba_

           Bila bosan dan tertekan aku akan cari altenatif lain untuk menghiburkan hati. Aku punya seorang anak saudara yang cukup sporting dan memahami. Setiap kali tertekan, aku akan cari dia. Kami akan bermesej hingga lewat malam. Dialah buah hati pengarang jantungku.

aku~hai syg,dah tido blum,boringlah jom borak2~

        Aku hantar mesej padanya kala aku tiada berteman. Dan aku perlukan perkongsian jiwa yang tertekan.

dira~blum tido la syg,boleh aja,jom borak sampai pg;)~

aku~ko tak kerja ker esok?~

dira~kerja la syg tp syg punya pasal tak kisahlah,lautan api pun sanggup direnangi~

aku~cehh..ayat power wa ckp lu~

dira~power apa? Power rangers ker syg?~

aku~taklah power root;)~

dira~tu dah jd iklan dah tu,brapa dpt sejam~

aku~beribu2 juta~

dira~wah! Kaya tu~

aku~apasal pulak kaya,beribu2 juta perkataan ja;p~

dira~adehh..terkena lg~

           Begitulah, kami akan bermesej hingga hati aku jadi lega. Kadang-kadang aku khatamkan novel-novel aku yang tersimpan di rak buku. Biar beribu kali aku baca aku tak pernah rasa jemu kerana membaca juga adalah hobiku. Bagus membaca ni, banyak ilmu yang akan kita kongsikan. Aku tak banyak berjalan dan pengalamanku amat terhad. Tersangat-sangat, jadi melalui apa yang aku baca itulah aku kongsikan bersama.

        Bila ada masalah yang aku rasa tak dapat dikongsi kerana aku rasa terlalu peribadi, aku akan tuliskan di atas kertas. Berjela-jela. Berkajang-kajang. Aku akan luahkan semuanya, hingga minda aku jadi kosong. Hingga jiwa aku jadi tenang. Selepas aku rasa lega, aku akan koyak-koyakkan. Aku akan bakar. Masukkan dalam sebaldi air dan curahkan saja. Seolah-olah segala masalah atau tekanan yang membelenggu diri akan hilang begitu saja. Memang terasa lega selepas itu.

            Untuk membuat diri rasa tenang, segala masalah harus diköngsi. Selagi kita terus memendam perasaan, otak akan bertambah rungsing. Sesak, bagaikan ada sampah sarap dalam kepala. Usah disimpan. Ayuh, buangkan segala masalah yang menjerut diri, agar hati yang terluka terubat kembali. Kuatkan motivasi diri, dan sama-samalah berkongsi isi hati. Agar hati dan diri menjadi ceria kembali.

         "Abang…petang ni nak berbuka makan apa ya?" Suamiku pandang semacam.

         "Sayanggg,..baru pukul 8.00 pagikan?" Aku tersenyum. Awal lagi ke? Aku lupa pula, lepas sahur tapi aku tak tidur balik. Tu pasal rasa macam lambat saja masa berjalan.

         "Abang dah nak pergi kerja ke?"

        "Kerjalah sayang,.nak pergi mana lagi." Aku bangun dan menyalami suamiku.Aku cium tanganya setulus hati. Aku hadiahkan juga ciuman azimat di pipi kiri dan kanannya dan suamiku membalas dengan ciuman kasih di dahiku. Suamiku Syurgaku. Bisikku di dalam hati.
            Ya Allah, dalam beratnya ujian yang kau turunkan untukku, rupa-rupanya, nikmatnya lagi banyak yang aku nikmati. Cuma, aku seringkali pejamkan mata hati untuk tidak melihat nikmat yang kau berikan itu. Betapa baik suami yang Kau berikan padaku. Kasìh sayangnya bukan sedikit untuk aku dan anak-anak. Aku bersyukur padaMu kerana menganugerahkan aku suami sebaik dia.

**************TAMMAT*************
p/s;Kita selalu nampak derita tapi nikmat bahagia itu kita buat-buat lupa.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.